16 Δεκεμβρίου, 2022

Η Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι η ειρηνευτική συμφωνία της Ουκρανίας το '14 ήταν ένα τέχνασμα

«Η Ουκρανία χρησιμοποίησε αυτό το χρονικό διάστημα για να ενισχυθεί, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε σήμερα», δήλωσε η Μέρκελ

Άρθρο του LewRockwell.com , που δημοσιεύτηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2022. Χρόνος ανάγνωσης 3'. Απόδοση στα ελληνικά, Νίκος Μαρής.


Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 2014 στο Μινσκ, για την οποία μεσολάβησε το Βερολίνο και το Παρίσι, ήταν μια προσπάθεια να δοθεί χρόνος στο Κίεβο να ενισχύσει τον στρατό του και ήταν επιτυχής από αυτή την άποψη, υποστήριξε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Σε μια εκτενή συνέντευξη για τα 16 χρόνια της στην εξουσία, η Μέρκελ είπε στο περιοδικό Zeit ότι η πολιτική της απέναντι στη Ρωσία και την Ουκρανία ήταν σωστή, έστω και αν δεν ήταν επιτυχημένη.

«Πίστευα ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ που συζητήθηκε το 2008 ήταν λάθος»,  είπε η Μέρκελ. «Οι χώρες αυτές δεν είχαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, ούτε είχαν ληφθεί πλήρως υπόψη οι συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης, τόσο όσον αφορά τις ενέργειες της Ρωσίας κατά της Γεωργίας και της Ουκρανίας, όσο και για το ΝΑΤΟ και τους κανόνες της στρατιωτικής ανάμειξής του».

Περιέγραψε τη συμφωνία του Μινσκ του Σεπτεμβρίου 2014 ως  «μια προσπάθεια να δοθεί χρόνος στην Ουκρανία»Η Γαλλία και η Γερμανία είχαν μεσολαβήσει για την κατάπαυση του πυρός μετά την αποτυχία της προσπάθειας της Ουκρανίας να υποτάξει τις (σ.σ. εθνοτικά ρωσικές) δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ με τη βία.

«Η Ουκρανία χρησιμοποίησε αυτό το χρονικό διάστημα για να ενισχυθεί, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε σήμερα», συνέχισε η Μέρκελ. «Η Ουκρανία του 2014/15 δεν είναι η σημερινή Ουκρανία. Όπως είδατε στη μάχη για την κατάκτηση του  Ντεμπάλτσεβο στις αρχές του 2015, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε εύκολα να το είχε συντρίψει εκείνη την εποχή. Και αμφιβάλλω πολύ ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να κάνουν τόσα πολλά τότε, όπως κάνουν τώρα, για να βοηθήσουν την Ουκρανία».

Η ήττα στο Ντεμπάλτσεβο είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή του δεύτερου πρωτοκόλλου του Μινσκ τον Φεβρουάριο του 2015. Η Μέρκελ είπε ότι  «ήταν σαφές σε όλους μας ότι η σύγκρουση είχε παγώσει, ότι το πρόβλημα δεν είχε λυθεί, αλλά αυτό έδωσε στην Ουκρανία πολύτιμο χρόνο».

Εν τω μεταξύ, υπερασπίστηκε την απόφαση να κατασκευαστεί ο αγωγός Nord Stream 2 για ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς η άρνησή της θα είχε  «επιδεινώσει επικίνδυνα το κλίμα»  με τη Μόσχα, δεδομένης της κατάστασης στην Ουκρανία. Απλώς, η Γερμανία δεν μπορούσε να πάρει φυσικό αέριο από αλλού, πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα για οποιαδήποτε αυτοκριτική, η Μέρκελ είπε στη Zeit ότι «ο Ψυχρός Πόλεμος δεν τελείωσε ποτέ γιατί η Ρωσία βασικά δεν είχε ειρηνεύσει» και ότι το ΝΑΤΟ «έπρεπε να είχε αντιδράσει πιο γρήγορα στην επιθετικότητα της Ρωσίας» το 2014.

Ο Πιότρ Ποροσένκο, ο οποίος έγινε πρόεδρος της Ουκρανίας μετά το πραξικόπημα του 2014 στο Κίεβο, το οποίο υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, δήλωσε σε εγχώριο κοινό τον Αύγουστο του 2015 ότι το Μινσκ ήταν ένα τέχνασμα για να κερδίσει χρόνο για μια στρατιωτική ενίσχυση. Παραδέχτηκε αρκετά πράγματα τον Ιούλιο του 2022, σε συνέντευξή του σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Η Ρωσία έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, επικαλούμενη την αποτυχία του Κιέβου να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ, με σκοπό να δοθεί στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λούγκανσκ ειδικό καθεστώς εντός του ουκρανικού κράτουςΤο Κρεμλίνο αναγνώρισε τις δημοκρατίες του Ντονμπάς ως ανεξάρτητα κράτη, τα οποία έκτοτε ψήφισαν για ένταξη στη Ρωσία μαζί με τις περισσότερες περιοχές της Χερσώνας και του Ζαπορόζιε, και απαίτησε από την Ουκρανία να δηλώσει επίσημα ότι είναι ουδέτερη χώρα που δεν θα ενταχθεί ποτέ σε κανένα δυτικό στρατιωτικό μπλοκ. Το Κίεβο επιμένει ότι η ρωσική επίθεση ήταν εντελώς απρόκλητη.


***